Info & Comenzi: 0244 543 543
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Dublin - City Break

Dublin (Baile Átha Cliath în irlandeză) este capitala și cel mai mare oraș a Irlandei, cu o populație de 495.781 de locuitori și cu peste 1,1 milioane în zona metropolitană a comitatului Dublin. Orașul este situat pe malurile râului Liffey.Numele englezesc Dublin se zice că este derivat de la numele irlandez Dubh Linn, care înseamnă baltă neagră. Totuși, mulți istorici nu agreează acestă etimologie fiindcă numele contemporan irlandez al orașului este Baile Átha Cliath, nu Dubh Linn.Prima referință la oraș a fost în scrierile lui Ptolemeu în anul 140, u...

Citeste mai mult

Dublin - City Break


Dublin (Baile Átha Cliath în irlandeză) este capitala și cel mai mare oraș a Irlandei, cu o populație de 495.781 de locuitori și cu peste 1,1 milioane în zona metropolitană a comitatului Dublin. Orașul este situat pe malurile râului Liffey.
Numele englezesc Dublin se zice că este derivat de la numele irlandez Dubh Linn, care înseamnă baltă neagră. Totuși, mulți istorici nu agreează acestă etimologie fiindcă numele contemporan irlandez al orașului este Baile Átha Cliath, nu Dubh Linn.

Prima referință la oraș a fost în scrierile lui Ptolemeu în anul 140, unde se referea la oraș ca Eblana. Numele Eblana este destul de apropiat de Dublin ca să pună dubii asupra derivației de la Dubh Linn.

Un cuvânt similar cu Dubh Linn se poate găsi în limba islandeză - "djúp lind", care înseamnă baltă adâncă.
Clima - Temperat-marina cu temperaturi medii anuale de +4 grade Celsius in ianuarie si +16 grade Celsius in iulie. Precipitatii medii anuale: 750 mm/m².
Istoria - Prima așezare pe teritoriul orașului a fost Áth Cliath, o așezare celtică. După aceea, în secolul IV, vikingii au fondat o altă așezare (numele presupus fiind Dubh Linn). După invazia normandă a Irlandei, Dublin a devenit capitala Irlandei, și după secolul XVII, orașul s-a dezvoltat rapid. O multitudine de războaie în prima jumătate a secolului XIV au distrus orașul, lăsând multe din edificiile sale istorice în ruine. Statul Liber Irlandez a reconstruit parte din oraș, dar Dublinul a rămas parțial distrus. După anii 1960, când Irlanda a devenit mai stabilă, orașul a fost modernizat încet, dar reconstruirile majore și dezvoltările infrastructurale au început numai în anii 1990, în timpul Tigrului Celtic, când Irlanda a trecut printr-o dezvoltare economică foarte rapidă. În ultimii ani, Dublin a devenit un oraș mult mai modern dar a prezervat părți din istoria sa. Infrastructura orașului a ajuns la niveluri europene și este în continuă dezvoltare.
Cultura - Dublin este un centru cultural major în Irlanda. Cartierul Temple Bar este o zonă cunoscută mondial pentru viața sa de noapte și este populată cu persoane din Regatul Unit și alte părți a Europei. Orașul are o comunitate homosexuală în creștere, deși homosexualitatea nu a fost legalizată decât în 1992 după un caz în Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

In centrul Dublinului se afla Colegiul Trinity, cea mai renumita universitate din Irlanda.

Este orasul in care s-au născut sau în care au trăit mulți scriitori remarcabili, cunoscuți în toată lumea. Primul scriitor de renume din Dublin a fost Jonathan Swift (1667-1745). Cel mai mare dintre ei a fost James Joyce (1882-1941), care a revoluționat literatura prin romanul sau “Ulise” in 1922, care este plin de detalii despre Dublinul din anii 1920. Alți patru scriitori au primit premiul Nobel pentru literatură: William Butler Yeats (1865-1939), laureat Nobel în 1923, George Bernard Shaw (1856-1950) -1925, Samuel Beckett -1969 și Seamus Heaney -1995.

În Dublin se găsesc cele mai mari și prestigioase muzee din Irlanda: Muzeul Irlandez de Artă Modernă, Galeria Națională Irlandeză, Galeria Municipală Hugh Lane, Biblioteca Chester Beatty și trei filiale ale Muzeului Național al Irlandei.

Cautarea nu a intors nici un rezultat!
Va rugam schimbati parametrii de cautare si incercati din nou!